sobota 5. decembra 2009

Mení sa Zem ?

Zdá sa vám, že v decembri je vonku rovnako ako pred dvoma mesiacmi? Možno je to iba pocit, no možno sledujeme prvé prejavy globálneho otepľovania. Že sa čosi deje s prírodou, tvrdí väčšina klimatológov. Nájde sa však množstvo ľudí vrátane vedcov, ktorí odprisahajú, že globálne otepľovanie je mýtus.

Ak zažívame začiatok obrovskej zmeny klímy, musíme sa pripraviť. V Tatrách nemusí byť sneh, stúpnu hladiny riek, na Slovensko prídu cudzokrajné druhy hmyzu a choroby, ktoré prenášajú. Topiace sa ľadovce zdvihnú moria, čo zasiahne prímorské mestá i ostrovné štáty. Výkyvy počasia budú extrémnejšie, zosilnia sa hurikány. Napríklad modlivky sa ešte pred 20-30 rokmi vyskytovali len na južnom Slovensku a južnej Morave, no dnes už prenikli až do Poľska. Podobne sa u nás objavili nové druhy rýb, prenikajúce z dolnej časti Dunaja.. Do severnejších oblastí migruje aj dravec myšiak hrdzavý, z menších vtáčkov napríklad včelárik zlatý, pavúk - vtáčkar strehúň škvrnitý a kobylka jesienka spevavá či niektoré druhy švábov.

Fasády domov v posledných dekádach začali špatiť škvrny pavučín pavúkov Dictyna civica, ktoré sa k nám dostali zo severnej Afriky. Podľa článku Antona Krištína z časopisu Životné prostredie môžeme na južnom Slovensku očakávať aj invázie stredozemných koníkov Dociostaurus maroccanus na južnom Slovensku.

Toľko hovoria pesimistické scenáre, pravdou však je, že klíme stále dokonale nerozumieme.

Čo teda ďalej? Politici sa na postupe môžu dohodnúť na summite v Kodani. Začne sa v pondelok a má nahradiť Kjótsky protokol. Zídu sa na ňom predstavitelia 191 svetových krajín vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu a čínskeho premiéra Wen Ťia-paa. Na najväčšom tohtoročnom stretnutí diplomatov však tentoraz diplomatické frázy nepomôžu. Prinajlepšom sa očakáva formálna, právne nezáväzná dohoda.

SME - Marián Jaslovský

Žiadne komentáre: