streda 17. februára 2010

YoU tUbe

Každú minútu naň pribudne toľko videí, že by ste ich museli pozerať celý deň. YouTube urobil z každého človeka filmára. Celkom zmenil svet internetu. Štvrtý najnavštevovanejší web na svete oslavuje 15. februára piate narodeniny.

Tento príbeh majú médiá obzvlášť rady, hoci sa možno nikdy nestal. Traja študenti Chad Hurley, Steve Chen and Jawed Karim sa začiatkom roka 2005 zúčastnili jednej zo študentských osláv. Nahrali tam video, keď ho však chceli ho poslať priateľom, zistili, že to nie je vôbec také jednoduché. Vytvorili preto na tento účel jednoduchú stránku a tá sa za rok stala štvrtou najnavštevovanejšou webovou stránkou planéty a z nich urobila milionárov.

Do roka od vzniku stránky pozeralo videá na YouTube denne 65 miliónov ľudí, denne ich na servery pribudlo 150–tisíc. Veľký úspech YouTube, ktorý mladú firmu vyšvihol na štvrté miesto v návštevnosti na svete, zaujal aj giganta Google.

Internetový vyhľadávač v novembri 2006 stránku odkúpil. Cena? Viac ako jeden a pol miliardy dolárov. Stránku v roku 2007 navštevovalo toľko ľudí ako celý internet v roku 2000, dnes je to už miliarda návštev denne.

Takmer 20 hodín videí za minútu, ktoré sem pribudnú, dali možnosť vzniknúť celkom novým profesiám - celé firmy sa dnes venujú hľadaniu kradnutých videí na YouTube.com, aby potom za ne mohli pre svojich klientov pýtať od Google peniaze.

Iné, tvorivé tímy, sa zase priamo špecializujú na tvorbu videí pre YouTube - natáčajú tzv. virálne videá a žijú z provízií, ktoré im Google vypláca zo zobrazenej reklamy.

Pirátsky uverejňované scény z filmov a kompletné videoklipy k populárnym skladbám ho podľa odhadov stoja 300 miliónov dolárov ročne a sto miliónov dolárov ho stoji prevádzka.

Tomáš Ulej (SME)

Žiadne komentáre: