pondelok 20. júla 2009

Prvá kauza sexuálnej otrokyne pred súdom

Osem rokov trvalo, kým našiel vrahov svojho dieťaťa. Nie, nikto nevie, či sa mu potom uľavilo. Plukovník ruskej armády vo výslužbe však prisahal na truhlu svojej dvadsaťročnej dcéry Oxany, že nájde tých, ktorí zinscenovali jej samovraždu.
Oxana mala talent na jazyky, hovorila po anglicky, španielsky i francúzsky, a zmyslela si, že sa naučí i po grécky. Rozhodnutie, ktoré znamenalo začiatok jej tragického konca. Odcestovala v marci 2001. Onedlho prišla správa o jej samovražde. Študentka druhého ročníka Čeľjabinskej univerzity nevyskočila z balkóna bytu na piatom poschodí. Niekto ju vyhodil. A ako zistil ruský patológ, hneď dvakrát. Hroznú skutočnosť potvrdil Rancevovi i jediný svedok, ktorý vo veci vypovedal. Pôvodne však jeho výpoveď z policajného spisu zmizla. Plukovník si musel najať advokáta, ktorému platil tristo dolárov za hodinu, aby zistil, čo pred ním limasolská polícia tají.
Rancevovi trvalo osem rokov, než zhromaždil také množstvo dôkazov o vražde Oxany, že vrahov stačí teraz už iba zatknúť. No aby mohol cestovať na Cyprus a pátrať, bol nútený predať byt a prišiel o celoživotné úspory. Boli pre Oxanu.Prežil dva infarkty a jednu mozgovú príhodu. Od prvej chvíle však neveril žiadnej z oficiálnych verzií.
Z policajnej stanice, kde sa majiteľ kabaretu snažil Oxanu vydesiť dokonalou spoluprácou strážcov cyperského poriadku s mafiou, ju dopravil do bytu svojho priateľa Maria Pseudiotiho. Spoločne dievča celú noc bili. O 5. hodine a 20. minúte ju vyhodili po prvý raz z okna. Lenže Oxana stále javila známky života. Muži ju teda vytiahli naspäť do bytu a zhodili ju znova.
Toto všetko Rancev rozprával cyperskému prokurátorovi, ktorý ho prijal po niekoľkých rokoch čakania. Nakoniec sa plukovník slušne naučil anglicky a vystúpil na medzinárodnej konferencii o obchode s ľuďmi. Až potom sa cyperskí úradníci zľakli škandálu. Ani prokurátor však nebol ochotný ísť do vojny s mafiou. A tak sa Rancev dopracoval až k Európskemu súdu pre ľudské práva. Ten teraz nariadil Cypru obnoviť vyšetrovanie pod prísnym dohľadom európskych inštitúcií..
www.sme.sk

Žiadne komentáre: