utorok 30. júna 2009

on dobre vedel, čo je hit


billie jean - pri písaní textu sa vraj Jackson nechal inšpirovať spoveďou fanúšičky, ktorá tvrdila, že je matkou jeho dvojičiek. Neskôr tvrdil, že skladba je o gruppies, čiže vtieravých hudobných fanúšičkách, ktoré sa pohybovali okolo The Jacksons 5. "Hudobník vie, čo je hit. Pretože cíti, že všetko zapadá do seba a robí mu to dobre", napísal vo svojej autobiografii..
beat it - Producent Quincy Jones tam chcel mať rockenrolovú skladbu, ktorá by sa páčila aj bielemu publiku. Beat it sa stala jedným zo základných kameňov Jacksonových koncertov a otvorila mu dvere ..
thriller - pieseň thriller, je pri Man In The Mirror jedným z mála hitov, ktorý nenapísal Jackson. viva zombies :)
say, say, say - keď sa stretol M.J. (Marry Jane :) s McCartneym, vyznelo to ako míting dvoch hudobných galaxií. Ich priateľstvo vydržalo až do roku 1985, keď Jackson kúpil práva na piesne The Beatles. "moje spomienky na čas, ktorý sme spolu strávili, sú len pekné", povedal Mc..
we are the world - jedna z najväčších charitatívnych hymien vznikla v spolupráci Jacksona s Lionellom Richiem. Na nahrávke sa podieľalo 45 hudobníkov.. skladba nevznikala vôbec ľahko, keď sa mužské osadenstvo sťažovalo, že je postavená príliš vysoko a Bob Dylan naspieval svoj part, až keď mu s ním pomohol Stieve Wonder.
bad - ďalší z klasických hitov mal byť pôvodne naspievaný s Princom, snáď jediným skutočným konkurentom v 80tych rokoch. Spevák však jeho ponuku odmietol s odôvodnením, že sa stane hitom aj bez neho. video k skladbe nakrútil Martin Scorsese
Leave me alone
- z albumu Bad vypadlo niekoľko superhitov ako Dirty Diana, Smooth criminal alebo Man In The Mirror, ale leave me alone patrí k netradičnejším v rámci jeho tvorby.
black or white - hit môže byť antirasistickou hymnou, ale zároveň aj Jacksonovou abranou farby jeho pokožky. V tejto piesni sa mu podarilo spojiť viacero žánrov, na gitare hral Slash.
earth song - v 90tych rokoch už nebol Jackson tým chlapcom z videoklipu billy jean.. pasoval sa do úlohy spasiteľa sveta, ale popritom zabúdal spasiť seba. earth song je typickým príkladom piesne, ktorá hraničí s gýčom. vyzneniu skladby, ktorá sa týka veľkej environmentálnej katastrofy, príliš nepomohol ani megalomanský videoklip, no niektorí kritici považujú túto pieseň za jeho posledné veľké dielo..
denník SME

Žiadne komentáre: